Zimní zahrady jsou moderní. Je to skvělé řešení, jak si prodloužit sezónu a propojit dům se zahradou. Chcete si užívat pohled na venkovní prostor vašeho rodinného sídla i v zimních měsících? Zimní zahrada je ideálním řešením. Zimní zahrada může být vyrobena na klíč přímo vašim požadavkům a také vašim potřebám.

CRP service

Jaké konstrukce se nabízí

Konstrukce zimní zahrady může být z různých materiálů. Velmi často se používají moderní hliníkové profily. Jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, mají dlouhou životnost a nevyžadují žádnou speciální pravidelnou péči. Hliníkové profily jsou však poměrně finančně náročným řešením.

 

Další možností je samozřejmě konstrukce ze dřeva. Dřevo je tradiční materiál a je to elegantní volba pro ty, kteří chtějí do svého domova přidat také přírodní prvky. Je však nutné počítat s tím, že o dřevo bude nutné se pravidelně starat. Oblíbená je borovice, jedle, smrk nebo buk. V posledních letech se často využívají také exotické dřeviny.

 

Chci nezávaznou kalkulaci montáže oken

 

K dispozici jsou také plastové profily. Kvůli stabilitě bývají často vyztužené hliníkem. Plastové profily dobře izolují a vyžadují minimální péči. Cenově jsou nejdostupnějším řešením. Při výběru vezměte v potaz nejen životnost a praktičnost materiálů, ale také celkový vzhled vašeho domu a zahrady. Je důležité, aby zimní zahrada do prostoru dokonale zapadla.

 

Důležité je také zasklení

Pro zasklení zimní zahrady se používá několik druhů skel. Ty lze samozřejmě kombinovat podle vašich požadavků. Myslete na to, že standardní sklo umožní, aby do prostoru svítilo slunce a navíc zajistí také tepelnou izolaci. Pokud tedy chcete zvýšit energetickou účinnost, pak je pro vás toto sklo vhodné. Určitě je také důležité, aby bylo sklo odolné proti nejrůznějším nárazům. Pokud chcete, aby sklo něco vydrželo, je vhodné se rozhodnout pro bezpečnostní sklo. Samozřejmě je možné skleněné stěny zimní zahrady kombinovat i se stěnami z kamene nebo s klasických cihel.

 

Obvykle se na zasklení používají dvojskla nebo trojskla a často si lidé vybírají také protisluneční zasklení. Pevná skla můžete pochopitelně kombinovat s klasickými otevíracími okny. Často se využívají posuvné nebo shrnovací dveře.

 

Problém může nastat s vlhkostí vzduchu v interiéru. Díky němu může docházet k rosení skel. Předcházet mu lze pravidelným větráním. Je dobré, aby byla zimní zahrada konstruovaná tak, aby bylo možné otevřít asi 30 % zasklené plochy. Stačí mít jen výklopná okna. Výklopné prvky jsou totiž pro ventilaci nejefektivnější. Avšak jen v případě, že jsou umístěné v nejvyšších bodech konstrukce. Teplota v zimní zahradě by se měla pohybovat kolem 22 stupňů a vzdušná vlhkost by neměla přesahovat 60 %. V podstatě je to stejné jako v jiných místnostech domu.

 

Výhody zimní zahrady

  • Prodloužení letní sezóny.
  • Přirozené světlo v interiéru domu.
  • Zvětší se vnitřní prostor domu.
  • Zimní zahradu můžete využívat po celý rok.
  • Propojíte svůj dům s přírodou nebo vlastní zahradou.

K čemu můžeme využít zimní zahradu

Dříve byla zimní zahrada především synonymum opravdové zahrady. Tento prostor se využíval k tomu, aby v prostoru mohly přezimovat choulostivé rostliny. To se však v posledních letech velmi změnilo. Nyní se zimní zahrady využívají především k relaxaci. Obvykle se do zimní zahrady přesouvá venkovní posezení. Lidé v zimních zahradách pořádají večírky nebo tu rozjímají se šálkem čaje nad dobrou knihou. Někteří tento prosvětlený prostor používají také k posilování fyzické kondice a vytváří ze zimní zahrady jakousi tělocvičnu. Často se také můžete setkat s tím, že je zimní zahrada jakýmsi domácím wellness. Lidé si do prosklené části dobu často dávají vířivé vany, ze které pak mají krásný výhled do zahrady. Případně tu instalují také sauny, nejčastěji infrasauny.

 

Kam se zimní zahradou

Chápeme, že někdy není možné si zvolit, na kterou stranu domu zimní zahradu umístíte. Pokud však máte možnost volby, je dobré orientovat zimní zahradu na jih. A to kvůli tepelným úsporám. Zimní zahrada orientovaná na jih disponuje dostatkem tepla a světla. Je však dobré zvolit pak tónovaná skla nebo vybavit zahradu také stínící technikou. Pokud budete mít zimní zahradu na jihovýchod nebo jihozápad, zajistíte absenci přímého slunečního svitu v odpoledních hodinách. Východní strana přinese rána plná slunce. Pokud budete mít vhodné zasklení, vydrží teplo v prostoru až do odpoledne. Jestliže zvolíte zimní zahradu na západní stranu, pak se těšte na dostatek světla v podvečerních hodinách. Asi nejhorší je zvolit severní stranu. Je to studená a stinná strana. Jestliže však není zbytí, zvolte alespoň termoizolační sklo a speciální izolaci stěn i podlahy.