Zimní zahrady v současné době rozšiřují obytný prostor v domě a také obyvatele domu přibližují k přírodě. Na rozdíl od terasy nebo balkonu lze zimní zahradu využívat v podstatě celoročně. Rostliny v zimní zahradě jsou v dnešní době spíše dekorativní.

 

Vytápěná nebo nevytápěná

Pokud chcete vybudovat zimní zahradu, můžete se rozhodnout, zda ji budete vytápět nebo nikoli. Pokud bude nevytápěná, bude v zimě sloužit jako jakýsi zahradní pokoje. Tedy místo, kde lze v zimním období přechovávat rostliny. A bude pravděpodobně fungovat také jako přechodová místnost mezi domem a okolím. Pokud však chcete zimní zahradu využívat celoročně jako obytný pokoj, pak je ideální ji samozřejmě nějakým způsobem vytápět.

CRP service

Každá zimní zahrada je unikátní

Ke každému domu se staví unikátní zimní zahrada. Vždy je sestavena z jednotlivých prvků, které si můžete vybrat sami, ideální je však dát na doporučení specialisty. Zimní zahrady se mohou lišit střechou, ale také stěnami. Ty mohou být pevné nebo posuvné. Dveře pak mohou být jednokřídlé nebo dvoukřídlé. Okna se vyrábí otočná nebo výklopná a některá mohou zůstat i pevná. Každý z prvků má pochopitelně minimální a maximální rozměry.

 

Ideální je, pokud je zimní zahrada již součástí projektu na dům. To se však příliš často neděje. Častěji se stává, že lidé mají postavený dům a později se rozhodnou, že chtějí přistavět ještě zimní zahradu. Mohou tak vyvstat potíže se sklonem střechy. Zimní zahrada v takovém případě musí být navržena individuálně a dle možností.

 

Chci nezávaznou kalkulaci montáže oken

 

Teplo v zimní zahradě

Zimní zahrada by měla domu přinést energetické úspory. V takovém případě je však nutné, aby nepotřebovala přídavné vytápění. To může způsobit, že ji nelze využívat po celý rok. Pokud je však dobře orientovaná, může zimní zahrada využívat sluneční energie efektivně po celý rok a vyrovnávat také tepelné ztráty domu. Pro využívání po celý rok je nutná dobrá izolace. Jasné je tedy, že je nutné zvolit izolační skla.

 

Hliník nebo raději plast?

Chtěli byste zimní zahradu, která vám bude sloužit opravdu mnoho let? Pak je vhodnější vybrat si kvalitní hliníkovou konstrukci. Hliníkové profily jsou totiž opravdu odolné, mají skvělé statické vlastnosti a jsou kvalitní. Hliníková konstrukce je nejvyšší třídou v provedení zimních zahrad. A dalším bonusem je, že má skvělé izolační vlastnosti.

 

Hliníkové konstrukce zimních zahrad nepodléhají rozmarům počasí a nevadí jim ani teplotní výkyvy. Hliníkové zimní zahrady dokáží odolávat vlhkosti a lze je pořídit v jakémkoli barevném odstínu. Stavět je lze jako samonosné a jejich konstrukce je tenká. V neposlední řadě je dobré zmínit, že hliníkové zimní zahrady vypadají opravdu moderně a jsou elegantní.

 

Jedinou nevýhodou hliníkových zimních zahrad může být pochopitelně jejich cena. Vzhledem k životnosti se však vyšší počáteční investice vyplatí. Chcete, abyste z vaší zimní zahrady měli opravdu nerušené výhledy? Pak je hliník správnou volbou.

 

K čemu lze využít zimní zahradu

Zimní zahrady se již dávno nevyužívají jen k pěstování rostlin. Často jsou dalším obytným prostorem, kde se majitelé nemovitosti schází se svými přáteli nebo tu tráví svůj volný čas. Zimní zahradu lze využívat nejen k odpočinku a posezení, ale také například ke sportu. Často se zimní zahrady používají také jako bazénové haly.

 

Historie zimních zahrad

Možná se vám zdá, že zimní zahrady jsou prvkem moderní architektury. Zimní zahrady se však začaly stavět už v polovině 17. století. Tehdy se jim však říkalo oranžérie. Bylo to především proto, že sloužily hlavně k pěstování pomerančovníků. Původně šlo o zděné budovy s velkými okny, ve kterých se v zimě přitápělo. Vzhledem k tomu, že stavba, její vytápění i pěstování citrusů bylo nákladné, týkalo se to jen panovníků a šlechty. Právě proto se zimní zahrady staly synonymem bohatství. Dodnes patří k nadstandardu.

 

Plánujete stavbu zimní zahrady? Domluvte si nezávaznou konzultaci s odborníky. Pokud si nejste jisti, jak by zimní zahrada měla vypadat, určitě vám rádi poradí optimální řešení právě pro vás.